13 řeckých odrůd oliv pro olej - nejlepší řecké olivy pro olivový olej

V celé zemi roste mnoho řeckých odrůd oliv na olej, ale znalost toho, která řecká odrůda oliv se používá k výrobě olivového oleje, vám hodně napoví o kvalitě a chuti olivového oleje. Nakonec se již nebudete ztrácet na trhu mezi obrovskou nabídkou různých olivových olejů a pomůže vám to správně se rozhodnout při výběru značky nejkvalitnějšího olivového oleje.

Z tohoto důvodu vás dnes provedu 13 odrůdami oliv, které jsou podle mého názoru v Řecku nejrozšířenější a nejznámější pro výrobu oleje.
Obsah:


1. Koroneiki

- Velikost: malá
- Hmotnost: 0,3 až 1,5 gramu
- Délka: 12-15 mm
- Obsah oleje: Vysoký obsah oleje (od 22 %)
- Chráněné označení původu (CHOP): Ano.
Olivy Koroneiki jsou mezi řeckými odrůdami oliv nejvíce ceněné pro kvalitu a množství oleje, jejich název je odvozen od města Koroni v oblasti Messinie. Tato odrůda oliv roste dobře na horských svazích a produkuje velmi malé zelené plody; vysoký poměr slupky a dužiny dodává oleji jeho žádané aromatické vlastnosti. Hlavním druhem oliv je Koroneiki, která se vyskytuje především na jihu Peloponésu a v některých oblastech Kréty. Olivy Koroneiki mají chráněné označení původu (CHOP), používají se hlavně na výrobu oleje a jsou pro svou vyváženou chuť a zdraví prospěšné vlastnosti považovány za nejlepší na světě.

Olivy Koroneiki jsou poměrně malé, jejich stromy však dávají velké množství plodů. Olivy se mohou sklízet buď ještě zelené, aby se zajistil titul "brzy sklizené" nebo "zelené" olivové oleje, nebo plně zralé tmavě fialové barvy. Obvykle má šťáva z oliv získaná v době, kdy jsou plody mladé, nejlepší kvalitu oleje. A je skvělou prevencí srdečních a jiných onemocnění.

Z oliv Koroneiki se získává přibližně 4 až 6 litrů nejlepšího řeckého olivového oleje. Olej má zlatozelenou barvu a je velmi oceňován pro svou ovocnou a svěží chuť.

Olivový olej Agourelaio. Odrůda oliv Koroneiki je vhodná také k výrobě olivového oleje agourelaio - jedná se o olivový olej z mírně nezralých oliv (tj. z mladé sklizně), který se získává v rané fázi sklizně. Agourelaio se vyrábí specifickým způsobem (olivy se drtí v lisu bez pecek), tento olej je zcela bez kyselin a má špičkové organoleptické vlastnosti. Jeho produkce je však omezená vzhledem k malému množství "butikových" lisů provozovaných podnikateli a malými družstvy.

2. Kalamata nebo Kalamon

- Velikost: velká
- Hmotnost: váha: nad 5 gramů
- Obsah oleje: střední - 6,8 %
- Chráněné označení původu (CHOP): Ano

Olivy Kalamata nebo Kalamon jsou pojmenovány podle města Kalamata v Messénii, krásné oblasti Peloponésu na jihu Řecka. Tato zeměpisná oblast je v Řecku jedinečná a produkuje jeden z nejlepších řeckých extra panenských olivových olejů známých po celém světě. Oblíbené a populární olivy Kalamata, které jsou známé jako král řeckých stolních oliv, ale používají se i k výrobě oleje, mají tmavě fialovou barvu, pevnou, křehkou a lesklou slupku a pěkný mandlový tvar. Obvykle se dobře uchovávají v olivovém oleji a/nebo v červeném vinném octu, červeném víně pro jedinečnou bohatou, kouřovou, ovocnou chuť. Olivy Kalamata jsou chráněny CHOP v rámci evropského systému chráněného zeměpisného statusu a jsou hojně využívány jak pro stolní olivy, tak pro olivový olej po celém světě. 

3. Athinolia

- Velikost: střední
- Hmotnost: 0,3 až 1 gram
- Délka: 12-15 mm-
- Obsah oleje: střední

Plody Athinolia alias Athenolia mají tvar středně velké olivy a sbírají se zralé od konce prosince do začátku ledna. Její olej je vynikající kvality s nízkou kyselostí a bohatou chutí: ovocná a zelená chuť je typická pro ranou sklizeň, s dominantními tóny jablek, zralých banánů a koření. Když se olivy Koroneiki a Athinolia smíchají dohromady, získá se nádherný plný, vyvážený a chuťově výrazný extra panenský olivový olej. Olivy Koroneiki a Athinolia jsou skvělou směsí pro získání vynikajícího plného, vyváženého a aromatického extra panenského olivového oleje.

4. Manaki

- Velikost: velké
- Hmotnost: 2,2 až 2,9 gramů

Odrůda oliv Manaki roste hlavně v srdci Argolisu na východě Peloponésu v Řecku. Odrůdě oliv Manaki se totiž daří ve velmi vysokých nadmořských výškách a dozrává pomalu.Rané olivy Manaki jsou sytě zelené a ovocné, mají oválný tvar. Jejich aromatická složitost je vysoká s nádechem citrusů, květin, bylin a rajčatových listů. Jejich výrazná sladkost, bohatá chuť a měkká textura nabízejí vynikající chuť.

5. Tsounati

- Velikost:
- Hmotnost: do 2 gramů
- Obsah oleje: vysoký 

Odrůda Tsounati alias Ladolia je jednou z místních odrůd oliv na Krétě a tradičně se z ní vyrábí olej. Pochází z Chanie a vyskytuje se pouze na Krétě.
Olivy Tsounati kulovitého tvaru mají úžasnou vůni čerstvě posečené trávy, zelených a nezralých skořápek ořechů, bylinek a artyčoků. Chuť je komplexně harmonická, lehce nahořklá, s určitým intenzivním zaměřením, elegantní a trvanlivá. Jeho olivový olej má vynikající index kvality s nízkou až nulovou kyselostí.

6. Chalkidiki

- Velikost: velká
- Hmotnost: 4 - 14 gramů
- Obsah oleje: střední
- Chráněné označení původu (CHOP): Ano
Olivy Chalkidiki nebo Halkidiki rostou výhradně v Řecku v oblasti hory Athos. Mají podlouhlý a asymetrický tvar a jejich barva se pohybuje od světle zelené po světle zelenou. Jsou velké, a proto se jim říká oslí olivy.Tyto olivy se sklízejí mladé a procházejí procesem zrání, aby se odstranila hořkost a olivy byly měkké a chutné. Pokud se olivy Chalkidiki používají k plnění, většinou se kombinují s červenou paprikou, česnekem, gurkenem nebo mandlemi.

7. Amfissa

- Velikost: velká
- Hmotnost: váha: nad 5 gramů
- Obsah oleje: střední
- Chráněné označení původu (CHOP): Ano

Olivy Amfissa alias Amphissis se pěstují v oblasti Delfy nebo Evia ve středním Řecku. Jedná se o velmi rozšířené řecké stolní olivy s chráněným označením původu (CHOP), které jsou poměrně vhodné pro získávání olivového oleje.Olivy Amfissa mají jemné ovocné aroma a měkkou strukturu. Proto se často podávají k dušeným pokrmům, polévkám a silným sýrům.

8. Konservolia

- Velikost: velká
- Hmotnost: váha nad 5 gramů
- Obsah oleje: vysoký obsah
- Chráněné označení původu (CHOP): Ano

Konzervolia alias Conservolea jsou další nejoblíbenější odrůdou oliv, která se v Řecku konzumuje. Olivy Konservolia se pěstují na většině území Řecka a jsou chráněny CHOP.Tyto olivy jsou kulovité a sklízejí se zelené. Pokud se olivy Konservolia používají ke zrání, jsou později ošetřeny solí. Tím získávají svou nejoblíbenější vrásčitou formu a fialovou nebo černou barvu.

9. Throumbolia

Olivy Troumbolia alias Chondrolia pocházejí z Kréty a jsou velmi známé díky přirozenému způsobu odhořčování plodů (tj. plody během fáze zralosti na stromě ztrácejí část své vlhkosti a oleuropein, složku zodpovědnou za hořkost). Tento kultivar plní dvě funkce: výrazná chuť oleje a stolních oliv.
Při výzkumu kvality panenského olivového oleje odrůdy Throumbolia bylo prokázáno, že z této odrůdy se získává olivový olej dobré kvality, pokud se plody sbírají ihned po opadání ze stromu a olivový olej se extrahuje co nejdříve.

10. Megaritiki

- Velikost: střední
- Hmotnost: 2 až 5 gramů
- Obsah oleje: střední

Olivy Megaritiki alias Megaron pocházejí z řeckého města Corinthos. Jedná se o dvouúčelovou odrůdu pro pěstování olejových a stolních oliv.
Olej Megaritiki je dokonale vyvážený, má štiplavou příchuť a jemný ovocný charakter. Také jejich zelené olivy se solí, solí a balí na olej. Zatímco černé se suší v soli, dokud se na nich nevytvoří vrásky.

11. Nafplion

- Velikost:
- Hmotnost: do 2 gramů

Olivy Nafplion se pěstují v okolí města Nafplion (hlavně v údolí Agros) na východním Peloponésu. Tyto olivy jsou malé, světle zelené olivy s pevnou a křupavou strukturou. Jejich chuť je mírně pikantní: oříšková s lehce kouřovou příchutí. Olivy Nafplion se obvykle používají jako stolní olivy, ale lze z nich získat i dobrý olivový olej.

12. Patrinia

- Velikost: střední
- Hmotnost: 1 a 1,2 gramu
- Obsah oleje: vysoký - od 25 %
Olivy Patrinia alias Ladolia se pěstují především v oblasti Aigialeia v Řecku. Olivy se používají výhradně k výrobě oleje a mají vysoký obsah oleje, který se pohybuje kolem 25 %. Olej Patrinia vyniká svou kvalitou a je známý svou jemnou ovocnou chutí a vůní.

13. Thasitiki

Olivy Thasitiki alias Throumpa se pěstují především na ostrově Thassos, i když je můžete najít po celém Řecku. Jsou velmi bohaté na obsah oleje, po dozrání mají většinou černou barvu a vrásčitou formu jako stolní olivy.
Závěr: Řecké odrůdy oliv na olej

Jak jste si všimli, existuje mnoho odrůd oliv se specifickými vlastnostmi, které ovlivňují kvalitu a chuť olivového oleje. Ve skutečnosti 65 % produkce olivového oleje v Řecku pochází z oblasti Peloponésu. To znamená, že nejdominantnější řeckou odrůdou oliv pro výrobu oleje jsou olivy Koroneiki a Kalamata a jejich olivový olej je známý jako extra panenský olivový olej Kalamata.

Pokud jste tedy měli možnost navštívit olivovníky Kalamata v jižní části Řecka a ochutnat jejich olivový olej, je velká pravděpodobnost, že se jednalo o extra panenský olivový olej Koroneiki.

 

Doufám, že vám tento článek pomohl prozkoumat různé řecké odrůdy oliv pro výrobu oleje a že vám bude užitečný při výběru nejlepších značek olivového oleje, kterým můžete v budoucnu důvěřovat! Pokud však chcete vyzkoušet jeden z nejlepších řeckých olivových olejů, náš extra panenský olivový olej Greek Pony Farm je 100% čistá olivová šťáva vyrobená v oblasti Kalamata - viz náš obchod

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné