Aromatické olivové oleje na lehké moučníky a dezerty?

AROMATICKÉ OLIVOVÉ OLEJE NA LEHKÉ MOUČNÍKY A DEZERTY?

Madlenky, koláče... všechny tyto lahodné máslové dezerty a moučníky lze připravit i na rostlinném oleji. Zlaté pravidlo, které je třeba mít na paměti: máslo obsahuje asi 16 až 18 % vody, zatímco olej je 100% tuk. Proto by 100 g másla nemělo být v receptu nahrazeno 100 g oleje, jinak vznikne příliš tučný dezert. Pokud v receptu nahradíte máslo olejem, zohledněte to při úpravě množství. Podle tohoto průvodce nyní zjistíte, jaký rostlinný olej použít pro chutné a lehké dezerty.

Nahraďte máslo olivovým olejem

Olivový olej je ideální náhradou másla v mnoha dezertech a moučnících, které jsou díky němu lehčí a stravitelnější. Vyberte si extra panenský olivový olej, který dobře snáší pečení. Na rozdíl od jiných rostlinných olejů, které se teplem denaturují, si olivový olej dobře uchovává své vlastnosti i při vysokých teplotách - teplota, při které se extra panenský olivový olej začne přepalovat je 210 °C. Pomocí metličky vmíchejte do těsta olivový olej a nezapomeňte vymazat formu olejem, aby se moučník snadno vyklopil.

Mezi nejchutnější recepty patří čajové pečivo madlenky v olivovém oleji ochucené trochou citronové, nebo pomerančové kůry. Vyzkoušejte např. tento recept a místo másla zvolte extra panenský olivový olej.

Šetřete čas, buďte kreativní a vyzkoušejte jedinečné chutě a vůně: Mezi našimi oblíbenými aromatickými oleji objevte verbenu a chilli (ideální pro čokoládový dort), levanduli a vanilku a combava.

Rafinovaný olej nebo ne?
Při výběru oleje vhodného pro výrobu dezertů vyvstává otázka rafinace oleje. Olej získaný lisováním je panenský olej. Tato mechanická metoda zachovává vitamíny, živiny, ale také jemnou chuť. Rafinovaný olej je olej, který se extrahuje teplem za použití rozpouštědel: vzniká tak olej, který je dlouhodobě stabilní a snadno se skladuje. Technika extrakce rozpouštědlem za tepla umožňuje získat z použité suroviny více oleje (což je užitečné při lisování malých semen, např. hroznových) a nabízí vyšší výtěžnost než lisování panenského oleje za studena. Panenské oleje, zejména olivový, jsou zárukou obsahu vitaminu E, omega 3 a 6, ale také chuti.

Náš výběr aromatických olejů pro lehké a chutné dezerty
Teď, když už víte o oleji v pečivu všechno (nebo skoro všechno), můžete si ho zpestřit použitím mnoha dalších olejů kromě olivového. Existují dvě hlavní skupiny olejů: oleje s neutrální chutí a oleje s výraznější chutí. Olej z hroznových jader a slunečnicový olej jsou neutrální. Jsou bezpečné a snadno se používají na všechny dorty.

Panenský řepkový olej nedoporučujeme, protože nevydrží tepelnou úpravu.

Kokosový olej, jehož obsah nasycených mastných kyselin vysvětluje jeho strukturu (v chladu je tuhý, při zahřátí tekutý), je vynikajícím na koláče, má výraznou chuť, která se dobře hodí k čokoládě. Nezapomeňte kokosový olej před vmícháním do těsta rozpustit na mírném plameni.

A konečně, oleje z vlašských a lískových ořechů lze smíchat ve stejném poměru s neutrálními oleji (hroznový, slunečnicový) a dodat tak dortu trochu oříškové chuti. Například jogurtový, čokoládový a ořechový koláč získá díky použití ořechového oleje výraznější chuť. Dobré vědět: Vlašské a lískové ořechy používané k výrobě olejů A l'Olivier se před mletím lehce praží, což dodává oleji ještě labužnickou chuť, kterou ocení i vaše pečivo.

 

Originální článek najdete na www.alolivier.com

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné