Chilli papričky a oleje Alolivier

PŮVOD CHILLI PAPRIČEK A JEJICH HISTORIE

Chilli papričky jsou obecně spojovány s pálivou chutí, přesněji řečeno s pocitem pálení. To závisí zejména na obsahu kapsaicinu, chemické složky, jejíž množství určuje sílu pepře.

Původ chilli papriček

Seznamte se s historií, použitím, odrůdami, výhodami a vařením chilli papriček. Slovo pepř označuje rostlinu, její plod a jedno z nejznámějších a nejrozšířenějších koření na světě.

Historie chilli

Ačkoli se chilli papričky dnes objevují ve většině světových kuchyní, tato rostlina z čeledi Solanaceae - stejně jako brambory, rajčata a lilek - pochází z Jižní a Střední Ameriky. Indiáni ho pěstovali a konzumovali už před několika tisíci lety a Aztékové ho spojovali s... kakaem!

Do Evropy se však chilli papričky dostaly až koncem 15. století po výpravách Kryštofa Kolumba, kde konkurovaly vzácnějšímu a dražšímu černému pepři. Na starém kontinentu se toto "červené zlato" poprvé objevilo ve Španělsku. Portugalští a španělští mořeplavci se s ní pak vydali do Asie a Afriky. V současné době se vyskytuje téměř na všech kontinentech.

Jak se měří jeho síla?

Chilli je obecně spojováno s chutí pálivosti, přesněji s pocitem pálení. To závisí mimo jiné na obsahu kapsaicinu, chemické složky, jejíž množství určuje sílu pepře. V roce 1912 vyvinul americký farmakolog Wilbur Scoville metodu třídění tak, že rozdrtil několik druhů čerstvých chilli papriček, vzniklé pyré zředil cukrovou vodou a poté nechal degustátory roztok ochutnat.

"Scovilleho jednotky" tedy odpovídají počtu ředění, která jsou nutná k tomu, aby pocit pálení zmizel. U nejpálivějších papriček se pohybují od 0 do více než 3 000 000! Pro zjednodušení se často uvádějí v tabulce od 0 do 10: neutrální (0), mírné (1), horké (2), ostré (3), teplé (4), silné (5), ohnivé (6), spalující (7), spalující (8), vulkanické (9) a výbušné (10). V posledních letech vytvořili Američané křížením rekordně silné odrůdy, jako je výmluvně pojmenovaná "Carolina Reaper" nebo "Pepper X".

Jaké jsou různé druhy chilli?

Konzumované odrůdy patří k pěti hlavním domestikovaným druhům. Mezi nejrozšířenější papriku na světě, Capsicum Annum, patří paprika (která vůbec nepálí a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0), sladká paprika (1), z níž se vyrábí paprika, a jalapeño (5). A co chilli papričky Espelette? Tato francouzská chilli paprička, která se tradičně suší na stěnách domů v Baskicku, je chráněna chráněným označením původu (CHOP) a je klasifikována jako "pálivá" chilli paprička (4).

Druh Capsicum frutescens zahrnuje odrůdy, které se běžně nepěstují, s výjimkou hvězd, jako je kajenský pepř (8), malý pepř ptačí oko ze Západní Indie (9) nebo slavné Tabasco (6), z něhož se vyrábí stejnojmenná omáčka. Výbušná paprika habanero (10) patří do čeledi Capsicum chinense, která nepochází z Číny, ale z Jižní Ameriky. A konečně druhy Capsicum baccatum a Capsicum pubescens zahrnují mnohem důvěrnější odrůdy.

Ochutnejte jedinečné kombinace extra panenských olejů s chilli papričkami od Alolivier.

 

Původní článek na alolivier.com

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné