Jaký olivový olej je nejlepší?

Jaký olivový olej je nejlepší?

Internet je plný doporučení jak vybrat nejlepší olivový olej, jakou má mít aciditu (kyselost), co znamená extra panenský olej a proč nekupovat "obyčejné" - nepanenské  olivové oleje. Dozvíte se, jak chutná olej s aciditou 0,2 % nebo vyšší, a že cena oleje prakticky vždy souvisí s jeho kvalitou. 

 

Olivový olej není jen "olej"

Návodů a rad je na každém rohu plno, ale jedno je jisté - ne všichni jsou odborníci, ne každý spotřebitel ocení super prémiový extra panenský olej od malého výrobce odkudsi, který vyhrál jakousi prestižní soutěž. Jsme ale to co jíme a pokud je dobré jídlo vaše hobby, láska a rádi rozmazlujete nejen sebe, ale i své přátele, nebo rodinu, pak olivový olej může být středobodem toho, jak to ve vaší kuchyni umíte "rozbalit" a připravit delikátní gurmánský zážitek.

Olivový olej, který z vás udělá hvězdu

Když půjdete do běžného supermarketu, budete mít obvykle na výběr z několika extra panenských olivových olejů různé kvality, za relativně malý peníz. Váš pohled by měl určitě okamžitě zamířit na etiketu, jestli se nejedná o směs olejů např. z EU. S takovým olejem dochutíte slušné nakládaný hermelín, ale gastronomický zážitek, po kterém si řeknete "Jo, tak tohle bylo opravdu něco mimořádného" nejspíše neprohodíte.

Když zkusíte navštívit nějaký speciální obchod, který se specializuje na gurmánské potraviny a delikatesy určitě natrefíte na nepřeberné množství cizokrajných značek, názvů, výrobců a také doporučení, že ten a ten olej je hladší, ten druhý zase ostřejší a jiný zase voní po ananasu. Který z nich se ale hodí pro vaše kuchařské experimenty?

Ochucené olivové oleje vyrobené z extra panenského olivového oleje a přírodních složek

Výběr správného olivového oleje je velká alchymie, zvláště pokud nemáte svoji oblíbenou značku, nebo naopak když nevíte jak jej spárovat s ingrediencemi, které z vás dnes večer mají udělat vítěze Master Chefa. 

Proč si ale cestu na pomyslný stupeň vítězů neusnadnit místo vytváření složitých postupů a chutí? Občas se vám podaří objevit, nebo koupit olej nebo ocet s přidanou snítkou bylinky, chilli papričky, nebo česneku. Voní to a chutná to, ale často mdle, nevýrazně.   

 

Oleje od A L´Olivier

A pak je tu řada ochucených olivových olejů od francouzské firmy A L´Olivier, jejíž historie je takřka 200 let dlouhá. Výjimečné dlouhá na to, aby dokázala ovládnout jedinečné řemeslo zpracování těch nejlepších oliv, zachovala jejich unikátní aroma, chuť a zároveň přinesla na trh jednu zásadní inovaci - ochucení vybraných olejů výtažky z bylinek, citrusů, nebo třeba hub. Chuť a vůně našich olejů je silná, výrazně aromatická.

Na dochucení pokrmu, díky němuž se možná stanete hvězdou večera nebo vám "jen" udělá radost z nového zážitku, stačí pár kapek, lžička do salátu, bramborové kaše, tataráku, výpeku z masa... Silné aroma a chuť je něco, co my umíme a vy si zamilujete. Stejně tak zjistíte, že není potřeba vylít polovinu plechovky, abyste aroma ucítili všemi smysly a museli běžet pro nový drahý olej.

To, co vám ale nemůžeme garantovat, že po vaší první nezávazné zkušenosti, třeba s naší celebritou Citronem z Nice, nebudete chtít zkoušet nové a nové chuťové a voňavé zážitky. A až objevíte kouzlo např. extra panenského oleje s příchutí hřibů a černých lanýžů a kombinaci s vybranými ovocnými dresinky, zvláště tím malinovým nebo fíkovým, tak zjistíte, že stojíte před zcela novým kuchařským vědním oborem.