Kolik existuje odrůd oliv a které jsou nejoblíbenější?

V desítkách zemí na šesti kontinentech roste více než tisíc odrůd oliv. Zde je několik nejběžnějších, které se používají při výrobě stolních oliv a olivového oleje.

Již 6000 let lidé jedí domestikované olivy a lisují peckovice na olej. Archeologové nalezli řadu důkazů o tom, že olivy byly jedním z prvních domestikovaných ovocných stromů na východním okraji Středomořské pánve.

Od té doby se pěstování olivovníků rozšířilo do zbytku Středomoří, a to především díky fénickým obchodníkům, kteří jako první přivezli olivovníky do míst, která jsou dnes synonymem pro stolní olivy a výrobu olivového oleje - do Toskánska, Andalusie a Tuniska.

Dnes se olivy pěstují v desítkách zemí na všech kontinentech kromě Antarktidy. Podle odhadů Mezinárodní rady pro olivy je 90 % oliv, které se v současnosti sklízejí, určeno k výrobě oleje. Zbylých 10 procent se zpracovává jako stolní olivy.

Většině běžných spotřebitelů se zdá, že existují dva hlavní druhy oliv: černé a zelené. Všechny olivy však začínají jako zelené a pomalu se mění na světle hnědé a červenofialové, než plně dozrají a stanou se tmavě černými.

Podle odhadů MOV se 139 odrůd oliv (nebo kultivarů - tyto termíny lze zaměňovat) pěstovaných ve 23 různých zemích podílí na světové produkci oliv zhruba 85 %.

Každá odrůda oliv má své jedinečné chemické a chuťové vlastnosti. Oleje vyrobené ze stejné odrůdy se však mohou v závislosti na způsobu pěstování, sklizně a zpracování značně lišit.

Olivový olej vyrobený z jedné odrůdy se nazývá monovarietální nebo monokultivarový olivový olej. Směsi se vyrábějí z olejů dvou nebo více odrůd.

Zde jsou některá fakta o několika nejběžnějších odrůdách používaných pro výrobu oleje a stolních oliv.

olivový-olej

Kalamata

Olivy Kalamata pocházejí z jihozápadní části poloostrova Peloponés a jsou pravděpodobně nejznámější odrůdou stolních oliv. Tradiční řecké olivy jsou velké a sklízejí se po úplném dozrání - tmavě fialové nebo černé.

Olivy jsou popisovány jako masité, což je dáno množstvím dužiny a relativně nízkým obsahem oleje - asi sedm procent - a často se konzervují ve vinném octu nebo olivovém oleji. Olivy se sbírají ručně po zčernání a nikdy se nesklízejí zelené.

V Evropské unii a v několika zemích, s nimiž jsou uzavřeny obchodní dohody, mají olivy Kalamata status chráněného označení původu, což znamená, že se tento název může používat pouze pro olivy z řecké oblasti Kalamata.

Produkty z řeckých oliv naleznete u farmářů jako Green & Blu, nebo Greek Pony Farm.

Koroneiki

Koroneiki jsou hlavní řeckou olejovou odrůdou a pěstují se na pevnině i na mnoha řeckých ostrovech. Odhaduje se, že 50 až 60 % řecké plochy, na které se pěstují olivy, je určeno pro Koroneiki.

Spolu s odrůdami Arbequina a Picual jsou Koroneiki vhodné pro intenzivní (mechanickou) sklizeň s vysokou hustotou. Díky tomu se olivy Koroneiki pěstují v 19 různých zemích světa.

Produkty z řeckých oliv naleznete u farmářů jako Green & Blu, nebo Greek Pony Farm.


Další oblíbené druhy oliv

Picual

Podle nedávné studie pochází přibližně třetina světové produkce olivového oleje z oliv Picual. Důvodem je vysoký obsah oleje v olivách Picual - 20 až 27 %.

Při zpracování na panenský nebo extra panenský olivový olej mají odrůdy Picual vysoký obsah polyfenolů. Na panenský nebo extra panenský olivový olej se zpracovává méně než čtvrtina sklizených oliv Picual, ale jejich počet se stále zvyšuje, protože získávají ocenění na světové scéně.

Arbequina

Po Picual jsou olivy Arbequina druhou nejčastěji používanou odrůdou při výrobě olivového oleje, přičemž zhruba 10 % světového olivového oleje pochází z této katalánské odrůdy.

Díky malému a stejnoměrnému tvaru peckovic se olivy Arbequina snadno sklízejí a často se vybírají pro mechanizovanou sklizeň. Jejich vysoký obsah oleje a přizpůsobivost přispívají k jejich oblibě mezi producenty.

Kromě toho, že jsou oblíbenou olejovou odrůdou, se Arbequina používají také jako stolní olivy. Jejich poměrně nízká koncentrace polyfenolů jim dodává jemnější, máslovou chuť, které dává přednost mnoho spotřebitelů.

Hojiblanca

Olivy Hojiblanca pocházejí z jihošpanělské provincie Córdoba a jsou třetí nejrozšířenější odrůdou po Picual a Arbequina.

Stromy Hojiblanca jsou mezi pěstiteli oblíbené jak díky své mrazuvzdornosti - stromy jsou odolné vůči suchu i chladu -, tak díky velkým olivám, které mají výtěžnost oleje 17 až 19 %.

Oleje z olivovníků Hojiblanca mají výraznou chuť, která se vyznačuje sladkým začátkem a hořkou příchutí. Vzhledem k tomu, že olivy Hojiblanca mají nižší obsah oleje než dominantní odrůdy Picual a Arbequina, jsou oblíbené zejména jako stolní olivy.

Leccino

Olivy Leccino jsou jednou z nejvýznamnějších italských odrůd s hlubokými historickými kořeny v zemi a mnoha příznivými produkčními vlastnostmi.

První zmínky o této odrůdě v historické literatuře pocházejí ze středověku a předpokládá se, že olivy Leccino pocházejí z Toskánska. Odrůda, jejíž průměrná výtěžnost oleje je přibližně 18 až 21 %, se dnes běžně pěstuje v celé severní a střední Itálii a daří se jí v chladnějším počasí kopcovitého a hornatého středu poloostrova.

Stromy eccino rostou rychle a za správných podmínek jsou velmi produktivní, díky čemuž si je oblíbili producenti nejen z Itálie, ale také z Chile, Austrálie a Kalifornie.

Frantoio

Olivy Frantoio pocházejí ze středoitalského Toskánska a jsou další významnou italskou odrůdou pro výrobu olivového oleje. Stromy Frantoio rostou dobře v mírných podmínkách a jsou také tolerantnější k extrémně horkému a chladnému počasí než jiné odrůdy.

Olivy Frantoio mají průměrnou výtěžnost oleje 23 až 28 %, díky čemuž jsou oblíbené mezi komerčními pěstiteli. Výsledný olej je obecně charakterizován jako ovocný s příjemnou hořkostí.

Díky těmto třem faktorům se olivy Frantoio vyvážejí do celého světa a komerčně se sklízejí na šesti kontinentech. 

Cobrançosa

Olivy Cobrançosa, které tvoří zhruba 10 % portugalských olivových plantáží, jsou jednou z nejoblíbenějších odrůd v zemi.

Olivy Cobrançosa jsou považovány za vysoce produktivní strom, jsou středně velké a poskytují olej s výraznou a intenzivní kořeněnou a hořkou chutí.

Přestože se olivy Cobrançosa tradičně pěstují v kopcovité oblasti Trás-os-Montes, rozšířily se po celém zbytku země.

Mission

Vlajková odrůda oliv Mission ve Spojených státech byla poprvé vyšlechtěna v Kalifornii po příjezdu františkánských misionářů do zálivu San Diego v roce 1769. Během následujících 50 let bylo v Kalifornii založeno dalších 21 misií, z nichž každá měla vlastní olivový háj.

Dnes jsou olivy Mission stále jednou z hlavních odrůd pěstovaných v Kalifornii a představují přibližně osm procent plochy, na které se olivy pěstují. Zhruba 50 procent stolních oliv pěstovaných v Kalifornii tvoří rovněž olivy Mission.

Coratina

Spolu s odrůdami Leccino a Frantoio jsou olivy Coratina jednou z nejoblíbenějších odrůd v Itálii. Tyto olivy pocházejí z jihoitalské oblasti Apulie a jsou velmi přizpůsobivé.

Díky této přizpůsobivosti se olivy Coratina osvědčily jako životaschopné odrůdy na mnoha místech. Odrůda se však mimo Itálii běžně nepěstuje, částečně kvůli nestejnoměrnému tvaru oliv, který znesnadňuje jejich sklizeň.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné