Kvalitní olivový olej - základní otázky a odpovědi

Jak nejlépe skladovat olivový olej?

Olej skladujte na chladném a tmavém místě, zejména mimo dosah zdrojů tepla, například teplých kamen, okna apod. Tak si déle zachová svou kvalitu, chuť a výživové hodnoty. Olivový olej se vystavením světla a tepla znehodnocuje.

Proč má můj olivový olej hořkou chuť?

Hořkost je jednou z hlavních pozitivních vlastností kvalitního extra panenského olivového oleje. Míra hořkosti se u různých extra panenských oliv liší, ale je běžné a dobré, že olivový olej má určitou hořkost nebo peprnou příchuť. To svědčí o přítomnosti prospěšných polyfenolů a přírodních antioxidantů.

Co se rozumí pod pojmy "ovocný", "hořký" a "peprný nebo pálivý" olivový olej?

Při hodnocení kvality extra panenského olivového oleje se odborníci zaměřují na konkrétní senzorické a chuťové vlastnosti. Mezi hlavní pozitivní vlastnosti, kterých by měl mít každý extra panenský olej dostatek, patří:

"Ovocnost" - prvek ovocnosti se pozná podle vůně a při ochutnávání. Intenzita ovocnosti olivového oleje závisí na odrůdě oliv, jejich čerstvosti a kvalitě a optimální zralosti olivových plodů, z nichž byl vylisován.
"Hořkost", někdy také označovaná jako "štiplavost", "intenzita" nebo "robustnost", je vlastnost olivového oleje, která bývá nejčastěji špatně chápána. Jedná se o žádoucí chuťovou charakteristiku, která vypovídá o velmi čerstvém olivovém oleji.
"Pernost, pikantnost, nebo  pálivost", popisovaný také jako "pikantní dochuť", je další žádoucí senzorickou vlastností čerstvého extra panenského oleje. Pociťuje se jako mírné a chvilkové brnění v zadní části hrdla při polykání a vyskytuje se u olivového oleje z rané sklizně nebo u velmi čerstvého extra panenského olivového oleje.

Mohu dávat olivový olej svým dětem? V jakém věku?

Olivový olej je pro vaše dítě velmi zdravou potravinou a lze jej přidávat do jeho jídelníčku od okamžiku, kdy začne normálně přijímat potravu, tedy po šestém měsíci věku.

Olivový olej je jediný široce používaný olej, který pochází z ovoce. Jedná se vlastně o čerstvou ovocnou šťávu, která je připravena ke konzumaci ihned po vylisování. Čerstvý extra panenský olivový olej obsahuje vitamíny, které se vařením neničí. Je obzvláště bohatým zdrojem vitaminů E a K.

Proč je pro mě olivový olej s vysokým obsahem fenolů dobrý?

Výzkumy na univerzitách a v ústavech mnoha zemí (např. UC Davis, evropské nařízení 432/2012) ukazují, že vysoce fenolový extra panenský olivový olej poskytuje značnou ochranu před výskytem kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Zejména zdravotní účinky středomořské stravy jsou do značné míry spojovány s vysokým obsahem mastných kyselin, které se nacházejí v extra panenském olivovém oleji (EVOO).

Co jsou polyfenoly?

Polyfenoly jsou mikroživiny, které získáváme z rostlinných potravin. Jsou plné přírodních antioxidantů a potenciálních zdraví prospěšných látek.

Polyfenoly snižují poškození lidských buněk způsobené stárnutím, životním stylem a faktory životního prostředí. Toto poškození je časem spojeno se zvýšeným rizikem chronických onemocnění.

Polyfenoly mají protizánětlivé, kardioprotektivní a neuroprotektivní účinky. Předpokládá se, že působí také kardioochranně, protože zlepšují funkci cév, pomáhají předcházet vzniku krevních sraženin v tepnách a pozitivně ovlivňují krevní lipidy a citlivost na inzulín.

Proč je důležitá kyselost olivového oleje?

Obsah kyselin v olivovém oleji je měřítkem jeho kvality. Je odrazem úsilí vynaloženého na proces výroby, od olivovníku a sklizně až po lisování oliv a konečnou fázi stáčení.

Kvalitní, čerstvě vylisovaný olivový olej má nízkou kyselost, která se vyjadřuje v gramech kyseliny olejové na 100 g oleje. Aby byl olivový olej označen jako extra panenský podle mezinárodních směrnic, musí mít méně než 0,8 g nebo 0,8 % kyselosti. Prémiové extra panenské olivové oleje však mají obsah kyselin mnohem nižší: 0,3 % nebo méně.

Co znamenají iniciály P.D.O. (CHOP)?

P.D.O. (anglicky), nebo česky CHOP je zkratka pro "Chráněné označení původu". Toto označení se uděluje produktům z určité oblasti s jedinečnými charakteristikami.

Na rozdíl od průmyslově nebo komerčně vyráběných potravinářských výrobků, u nichž se vyžaduje masová chuťová jednotnost, se výrobky regionálního původu vyznačují jedinečnou osobitostí.

Přestože olivy a olivový olej odrůdy Koroneiki se vyrábějí v mnoha regionech, olivy a olivový olej P.D.O Kalamata se vyznačují osobitým charakterem, který si získal oblibu po celém světě.

Může ocet pomoci při regulaci hmotnosti?

Už od starověku je ocet spojován s blahodárnými účinky na zdraví, ale také na zlepšení trávení a snížení chuti k jídlu.

Kyselina octová obsažená v octu údajně zabraňuje prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi tím, že blokuje vstřebávání škrobu a zabraňuje ukládání tuků v krvi. Ocet je také bohatý na přírodní enzymy a antioxidanty, které podporují trávení a pomáhají posilovat imunitní systém.

Díky těmto výhodám se ocet v posledních letech těší stále většímu zájmu. Naše octy se vyznačují kvalitou surovin a speciální recepturou, která zachovává přírodní prospěšné prvky.

Jsou olivy pro vás dobré?

Hrst oliv je velmi zdravá, protože obsahují vitaminy, zejména vitamin E, antioxidanty (polyfenoly) a železo. Jsou také bohaté na prospěšné mononenasycené tuky a vlákninu.

Nebudou vás brzdit, pokud držíte dietu: 1 čerstvá, středně velká černá oliva (6 g) obsahuje jen asi 4 kalorie.

Přednost byste měli dávat přirozeně vyzrálým olivám. Některé olivy jsou ošetřeny chemickou přísadou, aby získaly jednotnou černou barvu. Řečtí producenti oliv však dávají přednost přírodnímu způsobu zpracování oliv, přičemž některé z nich se datují až do starověku. Přirozeně sušené černé olivy poznáte podle toho, že jejich barva se mění od tmavě fialové až po sytě černou.

Nejznámější stolní olivou na světě je oliva Kalamata, která pochází z oblasti Peloponésu.
 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné