Sardinky a olivový olej: snoubení chutí

Ze všech ryb konzervovaných v olivovém oleji je bezpochyby nejznámější a nejvyhledávanější sardinka! Sardinka, první ryba, která byla konzervována v 19. století, je pokrmem první volby, který je po staletí oceňován těmi nejlepšími gurmány, a to až do té míry, že představuje "Made in France Luxury" a podává se v těch nejlepších restauracích...

Lov sardinek

Tradičně se nejlepší sardinky loví na bretaňském pobřeží na začátku jara v dubnu a loví se až do listopadu. Extra čerstvé se pak vybírají, upravují a vaří: pečou, grilují, dusí nebo smaží, a teprve pak se konzervují. Přírodní, ve vývaru, v octu nebo v omáčce (s rajčaty, hořčicí, citronem atd.), sardinky se nejlépe uchovávají v  panenském olivovém oleji, kde se projeví všechny jejich chutě. Lze je skladovat přibližně deset let (po uplynutí doby použitelnosti), a pokud se jejich konzerva každých šest měsíců obrátí, aby se ryba nasála olej, časem se zlepší a vyprodukují se nejlepší ročníky... Stejně jako u dobrého vína se v průběhu let odehraje alchymie: maso sardinek se stane kandovaným, šupiny zmizí a páteř se rozplyne. Milovníci sardinek dokonce sbírají plechovky s historickými sardinkami v omezených sériích, z nichž některé nesou jméno lodi a datum lovu!

Chuť sardinek

Vynikající pro zdraví, jsou dobrým zdrojem omega-3, vitamínů a stopových prvků a lze je konzumovat na různé způsoby. Jako aperitiv, rozdrcený a ochucený bylinkami nebo jednoduše na krajíčku chleba či sušenky. Jako předkrm se syrovou zeleninou nebo bramborovým salátem, na slaný koláč nebo do sendviče či koláče. V teplé verzi k přípravě chutné omáčky k těstovinám nebo rýži. Snadný způsob, jak jíst ryby!