Sezona grilování je tady!

Grilovací sezona začíná

Konečně je tady jaro. Grilovací sezónu lze považovat za zahájenou a intenzita vůní z našich zahrádek, zahrad, balkónů a teras se bude s přibývajícími teplými dny zvyšovat. 

Klíčem k dokonalému grilování není jen správný gril, ale zejména kvalitní suroviny. Nezbytnou třešničkou na dortu, bez kterých by se žádné pořádně grilování neobešlo jsou chutě, které dodají výslednému pokrmu tu nejlepší chuť. 

Kde jsou ty časy, kdy jsme sypali na maso a zeleninu plné hrstě podravek a jiných kořenících směsí plných soli a glutamátu. Nejlepší je použít pouze čerstvé bylinky, sůl a kvalitní olivový olej

My jsme si pro vás připravili pár zaručených tipů jak si užít výsledek vašeho grilování na maximum.

  • věnujte přípravě masa čas a péči. Čerstvé maso vyndejte z chladničky alespoň půl hodiny před grilováním, aby se stihlo "aklimatizovat" na venkovní teplotu. Pokud máte mražené maso, nechte ho rozmrazovat pomalu, nenechávejte ho ležet ve vodě, ale zkuste ho dát třeba do sítka a pak jej dobře osušte.
  • na marinádu stačí kvalitní olivový olej s bylinkami, pepř a trocha soli - maso solte až těsně před položením na rošt, nebo před vyndáním z grilu, případně až na talíři. Nepožívejte omáčky, ty se hodí až po grilování, jinak se během přípravy spálí.   
  • maso naložené v soli ztrácí svoji šťávu - proto se solí zacházejte opatrně.
  • maso na marinování používejte spíše tučnější, protože tuk dává masu chuť. Velmi libová masa se během grilování vysuší, jednoduše spálí.
  • maso během grilování nepropichujte ani vidličkou, vyteče z něj šťáva a to je zaručený způsob, jak maso vysušit.  Abyste vyzkoušeli, zda má maso požadovanou strukturu, stačí ho zmáčknout prstem. Krvavý steak je měkký, středně propečený ustupuje pod tlakem a dobře propečený je tvrdý a pružný.
  • maso nechte dojít po vyndání z grilu, nebo roštu na pár minut v alobalu - díky tomu si maso na chvíli odpočine od intenzivního tepla a šťáva se uvnitř masa nádherně rozlije a nebude tak koncentrovaná jen uprostřed
  • olivové oleje s bylinkami, nebo citrusy dodají masu, nebo třeba pečeným bramborám jedinečnou chuť – použijte např. extra panenský olivový olej s bazalkou, citronovým tymiánem, oreganem, česnek a rozmarýn, nebo exotické oleje jako fenykl a růžový pepř, citron a zázvor, nebo červené olivové oleje jako chilli paprička espelette či sečuánský pepř.
  • vyzkoušejte grilovat mořské plody, brambory, cukety, papriky, nebo lilky - lze skvěle dochutit např. aromatickým panenským olejem z černých oliv.  
  • pokud rádi při vaření experimentujete, vyzkoušejte vedle již hotového pokrmu přidat pár kapek dresinku s červenou paprikou a chilli espelette. Dodá masu a zelenině svěží chuť.
  • jestliže ke grilování používáte lávový kámen, je dobré ho nejdříve potřít olejem s bylinkami. Výsledek bude intenzivnější chuť a vůně grilovaného masa, nebo zeleniny.

Při každém grilování jistě nebude chybět zeleninový salát. K nim se skvěle hodí jedinečné dresinky ALOLIVIER, které mají intenzivní chuť. Vyzkoušejte např. kombinaci zeleniny s malinovým, nebo mátovo-cuketovým dresinkem.

Náš tip na grilovací ohniště jednoznačně míří na Kadai od Lacasanova. Z grilování se stane báječná událost, kterou si budete moci užít s rodinou a přáteli. 
Koukněte na nabídku grilovacích ohnišť a speciálně na jejich pizza pec. Více na lacasanova.cz