Tipy jak nejlépe použít (nejen) olivové oleje, část 2.

Tipy jak nejlépe použít (nejen) olivové oleje, část 2.

Připravili jsme si pro vás jednoduché tipy, k jakým jídlům se hodí ochucené olivové oleje do ALOVIER a případně s jakým dresinkem je vhodné je kombinovat.

Čeho se ale držte, je vaše fantazie a nápady. Zkoušejte, experimentujte a podělte se s námi o vaše kuchařské zážitky v recenzích na google nebo facebooku

Naše první doporučení je - ochucené olivové oleje nepoužívejte na tepelnou úpravu při vysokých teplotách, bylo by to zbytečné vyhazování peněz.

Olivový olej je zastudena nejzdravější ze všech rostlinných olejů, neboť obsahuje velké množství zdraví prospěšných antioxidantů, které nemá žádný jiný olej. Když je však extra panenský olivový olej zahříván na vysokou teplotu, o tyto látky přichází. To neznamená, že přestává být zdravým, je méně zdravý, než slunečnicový či řepkový, nebo dokonce přímo nezdravý. Ne, ale přichází o to, proč je tak ceněný. 

Raději jej přidejte na konci procesu vaření, nebo ještě lépe - přidejte pár kapek, lžičku na, nebo do již hotového pokrmu. Vychutnáte si tak jeho dokonalou ladnost - chuť extra panenského olivového oleje i jeho příchuť.      

Typ olivového oleje K čemu se hodí (nejenom)

Kombinace s dresinky

Panenský olej z černých oliv Plísňové sýry, nejlépe tipu Brie, uzeniny - sušené salámy jako chorizo apod., bílá ryba, zelený chřest, bramborové kaše, zvýrazní chuť salátových dresinků, vyzkoušejte s ním pokapat vanilkovou zmrzlinou!

Kombinace s mangovým dresinkem nebo fíkem.

Extra panenský olivový olej Baux de Provence PDO

Čerstvé zeleninové saláty, zálivky, dresinky a marinády, tatarák, vařená a pečená masa.

Kombinace s fíkovým dresinkem.

Extra panenský olej -  Citron z Nice
K dochucení všech druhů zeleninových i ovocných salátů, s kouskem čerstvé bagety. Do dresinků á zálivek, marinujte s ním maso, ryby, vyzkoušejte pár kapek do tataráku nebo majonézy. Kombinace s mangovým dresinkem nebo malinovým dresinkem.

Extra panenský olej - Citron a zázvor

 

Čerstvé zeleninové saláty, zálivky, dresinky a marinády, k dochucený ryb a drůbeže. Kombinace s mangovým dresinkem nebo marakujovým dresinkem.
Extra panenský olivový olej - Citronový tymián
Pečené, vařené brambory, bramborová kaše, vepřové maso - pečené, steaky z krkovičky apod., kuřecí maso, ryby - např. pečený pstruh.  Kombinace s malinovým dresinkem.
Extra panenský olivový olej - Citronela a pepř Sansho
Marinády na ryby, nebo kuřecí maso. Jídla z asijské kuchyně. Exotické saláty, krevety apod. Kombinace s  balzamikovým octem z Modeny

Extra panenský olivový olej - Divoký česnek

Pečené brambory, bramborová kaše, vepřové maso - pečené, steaky z krkovičky apod., kuřecí maso, ryby - např. pečený pstruh. Těstoviny a těstovinové saláty.  Kombinace s Červená paprika a papričky Espelette
Extra panenský olej - Fenykl a růžový pepř
Ryby - pečené, vařené, dušené. Rizota. Těstoviny, těstovinové saláty. Kombinace s  balzamikovým octem z Modeny
Extra panenský olej - Česnek a tymián
Velmi všestranný pomocník: marinády na ryby, vepřové, nebo kuřecí maso. Pečené, vařené brambory, bramborová kaše, vepřové maso - pečené, steaky z krkovičky apod., kuřecí maso, ryby - např. pečený pstruh.  Kombinace s Červená paprika a papričky Espelette
Extra panenský olej - Černé lanýže a hříbky
Rizota, těstoviny, omelety. Kachní prsíčka atd. Kombinace s malinovým, nebo fíkovým dresinkem.
Extra panenský olej - Rajčata a paprika
Rizota, omelety. Pečené brambory, vepřové maso, steaky. Marinády. Dochucení polévek při servírování.  Kombinace s  balzamikovým octem z Modeny
Dezertní olej - Vanilka a Combava
Ovocné saláty, krémové dorty, dezerty, palačinky, zmrzliny... Kombinace s ovocnými dresinky mango, maliny, marakuja, citron-grapefruit...
Dezertní olej - Verbena a Chilli
Ovocné saláty, krémové dorty, dezerty, palačinky, zmrzliny... Kombinace s ovocnými dresinky mango, maliny, marakuja, citron-grapefruit...
Panenský olej z vlašských ořechů

Rizota, zeleninové saláty, výrazné sýry typu Roquefort, Niva, s parmskou šunkou, nebo do čočkového salátu. Kvalitní uzenina - sušený salám typu Chorizo apod. Zmrzlina, palačinky, dezerty Kombinace s malinovým, nebo fíkovým dresinkem.