Recept: Koláč tarte tatin s artyčokem a ochuceným extra panenským olivovým olejem s česnekem a tymiánem

 

Slyšeli jste o tarte tatin - slavném obrácené jablečném koláči?

Nejspíše ano, ale co zkusit nahradit jablka artyčoky?

Pojďme uvařit něco naruby, jinak a stejně chutně  :-)

U dobrého prodejce, nebo obchodech jako Delmart se dají artyčoky celkem běžně sehnat, pak budete potřebovat ještě těsto na základní korpus - není to nic složitého a doporučíme vám přípravu např. podle receptu pana Cuketky, pak čerstvé bylinky a ochucený olivový olej s česnekem a tymiánem.

Olivový olej s česnekem a tymiánem se perfektně hodí k tomuto úžasnému koláči. Čerstvý česnek, který je aromatický a ostrý, a čerstvý tymián z Provence dodávají tomuto extra panenskému olivovému oleji perfektní chuť. Je také vhodný pro přípravu grilovaných jídel, jehněčí kýty, grilované zeleniny nebo bramborové kaše. Můžete dokonce přidat několik kapek na kozí sýr, nebo do něj namočit plátek venkovského chleba a bagety.

Příprava tarte tatin s artyčoky

Nasaďte si zástěru a za 30 minut máte na stole malé dokonalé překvapení.

Ingredience pro 4 osoby:
- korpus na tarte tatin viz odkaz výše
- 6 malých (fialových) artyčoků
- 5 šalotek
- 1 svazek petrželky
- 1 snítka máty
- 3 dcl suchého bílého vína
- AL’Olivier olivový olej s česnekem a tymiánem
- sůl a pepř

Předehřejte troubu na 180 °C.
Odstraňte z artyčoku větší listy, odřízněte vršky a oloupejte stonky. Rozkrojte je na polovinu délky.
Na pánvi opečte artyčoky s troškou ochuceného olivového oleje s česnekem a tymiánem. Přidejte nasekanou šalotku a společně krátce orestujte. Dochuťte solí a pepřem, poté přidejte bílé víno. Zakryjte a poduste na mírném ohni po dobu 15 minut.
Vymažte formu na koláč a uspořádejte artyčoky do hvězdy.
Posypte šalotkou a nadrobno nasekanou petrželkou a mátou. Zakryjte těsto jako na tarte tatin.
Pečte při 180 °C po dobu cca. 20 minut.
Opatrně z formy přendejte. Vychutnejte si artyčokový koláč teplý, ale klidně na studený!

Originál receptu naleznete na alolivier.com

Foto kredit : Aurélie Jeannette