Módní a zdravé: vegetariánský recept Buddha Bowl s ořechovým olejem

Dnes pro vás máme skvělý vegetariánský receptem na Buddha Bowl se skvělým s panenským olejem z vlašských ořechů.

 

Buddha Bowl je moderní a zdravý pokrm, který se podává v misce a který lze připravit jednoduše a podle potřeby, podle ročního období.

Z čeho se Buddha Bowl skládá?

- rostlinné bílkoviny (celozrnné - divoká rýže, bulgur, quinoa... + luštěniny - červené fazole, cizrna, čočka...) na 1/3 mísy,
- syrová zelenina (mrkev, květák, okurka...), vařená zelenina (dýně, brokolice, sladké brambory...) nebo listová zelenina (kapusta, špenát, rukola...), nakrájená na kousky, julienned, plátky nebo kostičky, podle sezóny (2/3 mísy).
- pro trochu křupavosti přidáme na kousky olejnatá semena a semínka, obyčejná nebo opražená (vlašské ořechy, lískové ořechy, sezamová semínka...), čerstvé bylinky pro lepší chuť (pažitka, petržel, koriandr...).
- a vše spojíme lehkou a voňavou omáčkou! Jedno slovo k pořádku: estetika mísy a harmonie ????

Zde je náš recept, je na vás, abyste si vymysleli vlastní!

Recept na Buddha Bowl "Wellness" s panenským s ořechovým olejem z vlašských ořechu

Ingredience na 1 misku:

½ šálku quinoi, ½ šálku fazolí Azuki, ½ červené řepy (Chioggia), ½ červené papriky, 3 malé růžičky brokolice, 1 snítka kapusty, několik nakrájených okurek, několik nakrájených dýní, 7-8 zelených oliv Picholine de Provence, 4 jádra vlašských ořechů, sezamová semínka

Na omáčku:

½ polévkové lžíce panenského ořechového oleje /nebo sezamového oleje, ½ polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, ½ polévkové lžíce omáčky tamari, ½ CS octa sherry "Pédro Ximenez", 1 polévkové lžíce citronové šťávy, sůl, pepř.

Fazole Azuki nechte minimálně jednu až dvě hodiny namočené ve vodě s přidanou lžičkou hydrogenuhličitanu, aby byly lépe stravitelné. Po uplynutí doby namáčení je opláchněte pod studenou vodou, vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu, přikryjte a nechte fazole vařit, dokud je nepropíchnete vidličkou (45 minut až 1 hodinu).

Mezitím vařte quinou v 1,5násobku jejího objemu ve vodě po dobu 10 minut. Sundejte ji z ohně a nechte ji 5 minut bobtnat. Odložte stranou.

Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky. Položte je na nepřilnavý plech, nebo pečící papír, osolte, opepřete a potřete trochou olivového oleje a lístky tymiánu. Pečte 15 minut při 180 °C za občasného míchání.

Brokolici vařte 5 minut v páře, aby zůstala křupavá, propláchněte ji ve studené vodě a vyjměte z ní několik minibuket.

Kapustu nakrájejte na malé kousky, červenou papriku na plátky, okurku na kostičky a červenou řepu Chioggia na tenké plátky.

Pokračujte v přípravě Buddhovy mísy. Naaranžujte syrovou zeleninu (paprika, červená řepa, kapusta, okurka) a vařenou zeleninu (dýně, brokolice), zelené olivy Picholine de Provence, quinou a fazole Azukis. Posypte lehce opraženými černými a bílými sezamovými semínky a jádry vlašských ořechů.

Připravte omáčku smícháním ořechového oleje, extra panenského olivového oleje, omáčky tamari, octa sherry "Pedro Ximenez", citronové šťávy Menton a podle chuti osolte a opepřete.

Je připraven! Stačí jen ochutnat ????