Recept: Tan Tan Ramen který si zamilují dospělí i děti

Ramen - Japonský zázrak, který si zamilujete

Většina z vás už jistě slyšela pojem "Ramen", nebo také "Rámen" a stejně tak jako Šinkansen, nebo Gejša patří tato tradičně-netradiční polévka mezi japonské pojmy. V Japonsku se s ramenem setkáte takřka všude. Dostanete ji jak v obyčejné restauraci na ulici, na nádraží, ale i v michelinské restauraci. Je to takový malý zázrak, který prostupuje celou zemí a zároveň je pojmem po celém světě.

Ramen jako hlavní jídlo a pokaždé jinak 

Obecně se dá říci, že ramen je nudlová silná a poctivá japonská polévka, která je hlavním jídlem a je jedno jestli ji snídáte, obědváte, nebo večeříte. To hlavní je, že vás jednak zasytí, a také to, že si můžete vybrat z neuvěřitelně široké škály chutí a typů. Každá prefektura, region i město má svůj typický ramen, zejména podle surovin, které s v místě pěstují, rostou, vyrábí, nebo chytají. 

Variant ramenu je nepočítaně. Základním typem je tzv. Shoyu Ramen, jehož základ je vývar se sójovou omáčkou + mnoho dalších ingrediencí, vč. nudlí ramen, případně soba (pohankové), nebo silné pšeničné nudle udon. Ti, kteří ale nepreferují silnou sójovou chuť raději sáhnout třeba po Tonkasu ramen, který se vaří z velmi silného základu z vepřového masa. Další typy ramenu jsou třeba Miso (ochucený pastou miso), shio (sůl) a mnoho dalších.

Láska jménem Tantanmen - Ramen pro děti i dospělé       

Tan Tan ramen, který si můžete uvařit je částečně mléčný ramen, ale nečekejte že bude chutnat jako "oblíbená" mléčná polévka ze školní kuchyně. Tan Tan ramen, nebo také Tantanmen, je navíc pálivý, ale my jsme si pro vás připravili tajnou ingredienci - extra panenský olivový olej s Rajčaty a s Paprikou, která dá tantanmenu nádhernou barvu a skvělou chuť.

Ramen který si zamilují i děti (obzvlášť, když k němu dostanou dětské hůlky:)     

Chuť této polévky si zamilujete, jeho příprava je jednoduchá a navíc pro vás máme tajnou ingredienci, kterou ocení ti, kteří nemusí pálivá jídla a také můžete ramen nabídnout dětem, které se budou na konci olizovat až za ušima (asi i proto, že tam budou mít část ramenu :)

Tan Tan Ramen za 20 minut

Jdeme na to. Na přípravu jedné porce, která vás dokonale zasytí budete potřebovat:

Topping:

  • 50g mletého vepřového masa
  • 3g jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 10g jemné nakájené cibulky      
  • 10g olivového oleje
  • 1 polévková lžíce cukru 
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky, ideálně Kikkoman apod. (neplést s Magi!)
  • Pálivá varianta: 1 pol. lžíce omáčky sriracha (koupíte v lepších potravinách, ve vietnamských, nebo thajských speciálkách atd.)
  • Nepálivá varianta: lžíce olivového oleje s Rajčaty a s Paprikou

Základ polévky:

  • 200ml vody
  • 100ml mléka
  • 1/2 kostky vepřového vývaru (pokud neseženete, tak postačí hovězí
  • 2 vrchovaté pol. lžíce burákového másla (ideálně čistého bez soli, nebo cukru)
  • 1 polévková lžíce omáčky sriracha (pálivá varianta), nebo 1-2 lžíce olivového oleje s Rajčaty a Paprikou
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce octa (rýžový, vinný, případně jablečný) - není nutné

Nudle ramen, silnější asijské vaječné nudle atd. 

Na začátku si připravíme topping

Na hlubší pánvi na střední teplotě rozehřejte olivový olej, orestujte maso a po minutě přidejte cibulku a zázvor. Restujte cca 2 minuty a pak přidejte cukr, sójovou omáčku a pokud připravujete pálivou verzi tak i omáčku sriracha. Nechte restovat cca 3 minuty. Jestliže připravujete nepálivou variantu třeba pro děti přidejte na úplný závěr  lžíci olivového oleje s Rajčaty a s Paprikou. Stáhněte teplotu a přendejte do misky.

Příprava Tan Tan Ramenu

Do té samé pánve (není nutné ji umývat) nalijte vodu a mléko a pomalu zahřejte k varu, mezi tím přidejte 1/2 kostky vývaru a 2 vrchovaté pol. lžíce burákového másla. V Japonsku se používá sezamová pasta, ale s burákovým máslem je tantamen ještě chuťově výraznější a lepší. Přidejte sójovou omáčku a omáčku sriracha, jestliže chcete originální Tan Tan Ramen. Dobře rozmíchejte (metličkou) za mírného varu 3 minuty (nezvyšujte příliš teplotu, mléko má pak tendenci se srazit).

Pokud připravujete nepálivou variantu, stáhněte teplotu a přidejte na závěr olivový olej s rajčaty a paprikami. Pokud preferujete kyselejší chuť (v Japonsku oblíbené)  přidejte lžíci octu.

Nakonec uvařte porcí nudlí. 

Ramen je skvělým jídlem hlavně proto, že je plné dobrých věcí. Mezi nejoblíbenější patří vajíčko, které se uvařené marinuje v sojové omáčce a rýžovém octu (stačí ale i normálně uvařené, ideálně naměkko), do polévky můžete přidat např. plátek pečeného bůčku, sójové, nebo mungové výhonky, list špenátu (stačí je jen spařit horkou vodou), orestovanou cibulku, posypat sezamovými semínky, čerstvým koriandrem, zelenou cibulkou...

Do misky vložte nudle, přelijte horkou polévkou, vložte vajíčko a ostatní suroviny a nakonec přidejte maso, které jste si připravili na začátku.   

Pokud jste připravovali nepálivý tantamen přidejte nakonec pár lžiček extra panenského olivového oleje s rajčaty a paprikami.  

Dobrou chuť.

 

tan-tan-ramen-alolivier