Tradiční recept na řecké spanakorizo - rýži se špenátem. Bezmasý pokrm vhodný nejen pro vegetariány.
Doba přípravy a vaření: 45 min.
4 porce
Ingredience:
- 200 g/1 šálek dlouhozrnné bílé rýže, propláchnuté
- 225g/8 šálků baby špenátu
- 175g/1 šálek sýra feta, osušeného a nakrájeného na kostičky
- 3 lžíce řeckého extra panenského olivového oleje Green & Blue nebo Pony Farm Premium - Kalamata P.D.O.
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 4 stroužky česneku, jemně nasekaný
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 rajčata, zbavená jader, semen a nakrájená na kostičky
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje Green&Blu s citronem
- 2 jarní cibulky nakrájené na šikmé plátky
- 15 g 1/2 šálku kopru
- sůl,
- čerstvě mletý černý pepř
Rozehřejte extra panenský olivový olej v zapékací misce na středním ohni. Přidejte cibuli se špetkou soli a restujte dokud nezměkne, asi 5 minut.
Přidejte česnek a za častého míchání restujte další 1-2 minuty. Do pánve přidejte po velkých hrstech špenát a počkejte, až špenát zavadne, než přidáte další hrst, Poduste asi 3 min.
Poté vmíchejte rýži, vývar, rajčata a špetku soli a pepře. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a poté snižte teplotu na minimum a vařte dokud rýže do sebe nevstřebá vývar, asi 20 minut.
Odstraňte pokličku a vmíchejte máslo, ochuťte extra panenským olivovém olejem Blue & Green s citronem a podle chuti osolte a opepřete.
Při podávání posypejte fetou, jarní cibulkou a koprem.
Dobrou chuť!