Spanakorizo - rýže se špenátem

Spanakorizo-recept-Green&Blue

Tradiční recept na řecké spanakorizo - rýži se špenátem. Bezmasý pokrm vhodný nejen pro vegetariány.  

Doba přípravy a vaření: 45 min.
4 porce

Ingredience:

  • 200 g/1 šálek dlouhozrnné bílé rýže, propláchnuté
  • 225g/8 šálků baby špenátu
  • 175g/1 šálek sýra feta, osušeného a nakrájeného na kostičky
  • 3 lžíce řeckého extra panenského olivového oleje Green & Blue nebo Pony Farm Premium - Kalamata P.D.O. 
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekaný
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 rajčata, zbavená jader, semen a nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje Green&Blu s citronem
  • 2 jarní cibulky nakrájené na šikmé plátky
  • 15 g 1/2 šálku kopru
  • sůl,
  • čerstvě mletý černý pepř

Rozehřejte extra panenský olivový olej v zapékací misce na středním ohni. Přidejte cibuli se špetkou soli a restujte dokud nezměkne, asi 5 minut.

Přidejte česnek a za častého míchání restujte další 1-2 minuty. Do pánve přidejte po velkých hrstech špenát a počkejte, až špenát zavadne, než přidáte další hrst, Poduste asi 3 min.

Poté vmíchejte rýži, vývar, rajčata a špetku soli a pepře. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a poté snižte teplotu na minimum a vařte dokud rýže do sebe nevstřebá vývar, asi 20 minut.

Odstraňte pokličku a vmíchejte máslo, ochuťte extra panenským olivovém olejem Blue & Green s citronem a podle chuti osolte a opepřete.

Při podávání posypejte fetou, jarní cibulkou a koprem.

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení